Creativitatea in organizarea datelor!


Nu de mult, am vazut o imagine pe Linkedin, cu comentarii si aprecieri si m-am gandit la cat de creativi sunt utilizatorii de Excel in organizarea datelor.

sursa:linkedin
sursa:linkedin

 

Imaginatia umana nu are limite! Dupa ce isi pun imaginatia la lucru si organizeaza datele in varianta 3 din imagine, striga dupa ajutor, ca nu mai stiu cum sa le aduca in varianta a doua. Si apeleaza atunci la ajutorul meu si, al altora ca mine. In acel moment, orice analist de date îi roaga sa le trimita varianta bruta a datelor (varianta 1). Si atunci, ce-i de facut? Nu poti sa pui stavila imaginatiei! Le explici, pas cu pas cam cat timp se economiseste daca intelegi “filozofia” din spatele datelor, si faptul ca, modul in care percepem noi o informatie nu coincide cu modul in care este “citita” de o aplicatie.

Iata si cateva exemple:

1. Se da urmatoarea lista(sursa: ModelOff):

Text to columns

 

Se cere sa se analizeze consumul mediu lunar pe intervale orare(pe 4 ore consecutive)

sau:

2. Sa se aduca informatia din imagine la forma corecta:

Text to columns2

Daca in prima situatie, au fost introduse informatii din mai multe surse sau de catre utilizatori diferiti, in al doilea caz, dupa cum arata datele, sunt “importate” dintr-o aplicatie externa cu clasica metoda “copy-paste”.  Si sunt doar doua exemple din sutele de situatii similare cu care m-am confruntat de-a lungul timpului. Dar, sa nu punem stavila imaginatiei ci, doar sa intelegem ca “masina” din fata noastra nu are personalitate, nici imaginatie, nici constiinta proprie  si,  niciun computer, oricat ar fi de performant, nu inlocuieste (inca) gandirea umana si ca nu “face” nimic de unul singur ci doar executa o comanda (buna, rea, dupa caz)

Comentați: