Cum sa descifram mai usor o formula complexa?



Cursuri

Ne aflam in fata unei formule de n randuri pe care, cu amabilitate si oarece efort, ne-a scris-o un coleg. E o munca de Sisif sa o descifrezi. Ce-o fi oare in spatele adresei centralizare!$A$1:$a$21? Va trebui sa intram pe foaia Centralizare si sa aruncam o privire in zona de celule specificata. Si daca in formula mai avem o referinta externa, iata cum au trecut cateva ore din viata noastra, doar ca sa vedem “de unde vin datele”. Exista insa un instrument foarte util in astfel de situatii. Il gasim in fila Formulas, in grupul Fomula Auditing si se numeste Trace Precedents. Cu ce ne ajuta?  Sa zicem ca avem un fisier cu o formula ca in imaginea de mai jos. Selectam celula cu formula (nu o activam cu dublu click ci dam doar un click pe ea) si, apoi, un click pe butonul Trace Precedents. Apar, in acest moment, niste sageti albastre catre celulele din foaia curenta, care sunt implicate in calcul, si o sageata neagra punctata care ne indica faptul ca utilizam date din afara foii curente. La un dublu click pe aceasta sageata punctata, se deschide fereastra GO TO, care contine lista tuturor zonelor externe utilizate in formula noastra.

trace precedents

Dupa ce am “descifrat” formula noastra, eliminam toate sagetile, cu un click pe butonul Remove Arrows din aceeasi locatie din care le-am aplicat.

Sa presupunem insa, ca nu avem de “descifrat” o formula, ci dorim sa vedem ce implicatii va avea o modificare pe care dorim sa o facem intr-o celula, in formulele din fisier. Pentru aceasta, selectam celula cu pricina si dam un click pe Trace Dependents.  Vom vedea aceleasi tipuri de sageti, care indica acum zonele cu formule in care este implicata celula noastra.

 

 

2 thoughts on “Cum sa descifram mai usor o formula complexa?

  1. Buna ziua,
    Ce formula imi recomandati pentru a afisa denumirea care corespunde unei valori, din urmatorul exemplu:
    Nr crt/DENUMIRE PRODUS/NECESAR/UM/Furnizor 1/ Furnizor 2/…VALOARE comanda/FURNIZOR SELECTAT (cu pretul minim)
    1 Detergent rufe 70 kg 5,00 lei 7,00 lei 200,00 lei =min(D2:E2)*C2 #VALOARE! = as vrea sa imi afiseze denumirea furnizorului cu pretul minim.

    Multumiri!

    Like

    • Buna Mihaela,

      E un IF implicat si te joci un pic cu referintele absolute.

      =IF(E2<=F2,$E$1,$F$1)

      unde in E2 ai pretul furnizorului 1 al carui nume e in E1 si in F2 ai pretul furnizorului 2 cu numele in F1

      Spor,
      Diana

      Like

Comentați: